Spidrom Glass

Cum se Pierde Căldura prin Termopane

Când vine vorba de eficiența termică a unei locuințe, geamurile termopane joacă un rol crucial. Acestea contribuie la menținerea căldurii în interiorul casei și la reducerea costurilor de încălzire, dar cum se pierde, de fapt, căldura prin termopane? Acest articol va explora cele trei moduri principale prin care căldura se disipează și va prezenta soluțiile pentru a maximiza eficiența termică a geamurilor termopane.

1. Prin Conductivitate: Punțile Termice

Unul dintre modurile principale prin care căldura se pierde prin geamurile termopane este prin conductivitate termică. Acest fenomen apare când există o punte termică între partea interioară a profilului de tâmplărie, pachetul de geam termoizolant și partea exterioară a profilului de tâmplărie. Această punte termică facilitează transferul de căldură din interiorul casei spre exterior.

Pentru a combate acest fenomen, se pot adopta două soluții eficiente:

  • Profile de Tâmplărie cu Mai Multe Camere: Profilele de tâmplărie cu mai multe camere au spații goale între pereți, creând o barieră termică care reduce conductivitatea termică. Această barieră ajută la menținerea căldurii în interiorul locuinței.

  • Distantierul Warm Edge: Distantierul termic Warm Edge, fabricat din polimeri, reduce semnificativ efectul de punte termică în comparație cu distantierul clasic din aluminiu. Acesta se află între foile de geam și contribuie la păstrarea căldurii în interior, împiedicându-i să se disipe prin geamurile termopane.

2. Prin Convectie: Curentii de Aer Interni

Un alt mod prin care căldura se pierde prin geamurile termopane este prin convectie. Acest fenomen se referă la formarea de curenti de aer în interiorul pachetului de geam termoizolant, care mișcă aerul cald dinspre interior către exterior.

Pentru a combate convectia, se folosește gazul argon în interiorul pachetului de geam. Gazul argon, care este mai greu decât aerul, încetinește semnificativ procesul de convectie. Acest lucru ajută la menținerea temperaturii interioare constante și la reducerea pierderilor de căldură.

3. Prin Radiatie: Emisia de Căldură

Al treilea mod prin care căldura se disipează prin geamurile termopane este prin radiație. Acest fenomen se produce atunci când foile de geam se încălzesc de la sursa de căldură din interiorul locuinței și radiază această căldură către exterior.

Pentru a combate radiația, se folosește sticla cu joasă emisivitate, denumită Low-E (Low Emissivity). Acest tip de sticlă are o depunere specială care reduce semnificativ procesul de radiație, permițând căldurii să rămână în interiorul locuinței.

În concluzie, pentru a maximiza eficiența termică a geamurilor termopane și pentru a minimiza pierderea de căldură, este important să se țină cont de toate cele trei moduri de pierdere a căldurii. Alegerea geamurilor cu profile de tâmplărie cu mai multe camere, distantier termic Warm Edge, gaz argon și sticlă Low-E poate face o diferență semnificativă în confortul și economiile de energie ale locuinței. Consultați un specialist în înlocuirea geamurilor pentru a obține cele mai bune soluții pentru nevoile dumneavoastră specifice, asigurându-vă că locuința dvs. este bine izolată termic.